091 15 05 978 info@onikstrgovina.com

„Jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina.“

- Ernest Hemingway

„U vinu je istina.“

– latinska izreka

„Život je prekratak da bismo pili loše vino.“

- Cliff Hakim

„Obrok bez vina je kao dan bez sunca.“

Anthelme Brillat- Savarin

„Vino je stvar, na čudesan način namijenjena ljudima, da se primjenjuje kod dobrog i lošeg zdravlja u pravilnim količinama.”

- Hipokrat

Tomić

 

Podrum  se nalazi u novosagrađenoj vinariji na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi, mjestu s dugom vinogradarsko-vinarskom tradicijom.

Njeguje autohtone sorte i znanja, ali eksperimentiramo i s novima. Proizvodnju crnih, bijelih vina i  roséa stalno usavršava suvremenom tehnologijom i težimo boljem.  Posebnu pažnju pridaju proizvodnji Prošeka – izvornog dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti.Kroz cijeli proizvodni pogon integriran je sustav samokontrole – HACCP, kojim se osigurava zdravstvena sigurnost naših proizvoda. (Vinarija Tomić opremljena je pogonskim laboratorijem u kojem vršimo analizu osnovnih parametara u sklopu kontrole kvalitete vina tijekom proizvodnje i odležavanja, a vrši se i kontrola gotovih proizvoda. Finalna analiza vina za puštanje u promet vrši se u eksternoj certificiranoj ustanovi.)

Pošip je vrhunsko suho sortno vino, proizvedeno od istoimene autohtone dalmatinske sorte pošip. Vino Pošip uz svježinu nudi i kompleksnije arome zrelijeg južnjačkog voća, zaokružene odležavanjem u hrastovim bačvama. Pošip je jedna od rijetkih sorti za koju je potvrđeno da je dalmatinskog, točnije korčulanskog podrijetla. Pošip je moćno vino punijeg tijela, ali izbalansiran lijepim kiselinama tj. svježinom. Specifične sortne arome pošipa: marelice i drugo koštunjićavo voće, kao i svježi citrusi i mediteranske biljke (smilje, eterično bilje), nadopunjene su odležavanjem dijela vina u novim hrastovim bačvama. Oko 30% vina provodi 6 mjeseci u novim francuskim (Garbelloto, Seguin Moreau) i jednoj slavonskoj (Golub) barrique bačvi, a tijekom tog vremena odležava i na finim kvascima (sur-lie) čime dobiva punije tijelo i specifične note (tost, brioši, asocijacija na šampanjac).

Vino Beleca („divota“) kupaža dviju dalmatinskih bijelih sorti, pošipa i bogdanuše, u omjeru 50:50. 

U toj sinergiji svaka od sorti daje ono najbolje od sebe: pošip moćnost, bogato tijelo i umjerenije kiseline te tipične sortne arome marelice, breskve (koštunjićavog voća) i mineralnost, a bogdanuša nježnije cvjetne arome i svježinu.  

Rezultat je karakterno južnjačko, ali i lepršavo vino s nižim postotkom alkohola (oko 12.5 %) koje ga čini idealnim izborom za dnevnu konzumaciju i sve slične prilike koje traže laganija vina.  Naziv vina u dijalektu znači ljepotu (tal. bellezza).

Plavac Tomić već godinama razbija mit o visokoj cijeni kao nužnoj pratilji kvalitete plavaca pa je zato postao sinonim za dobar odnos cijene i kvalitete (value-for-money). 

Proizvodi se od sorte plavac mali, najvažnije dalmatinske crne sorte. Za ovo vino kombinira se grožđe vrhunske kvalitete sa sunčanije južne strane otoka s grožđem iz vinograda sa sjeverne strane koji daju laganija vina, svježih voćnih aroma.

 Tipične sortne arome plavca (šljive, višnje i tamnog bobičastog voća, prirodnog bilja – smilja i mediteranskog bilja) zaokružuju se kraćim odležavanjem u korištenim hrastovim bačvama, što vinu daje i diskretne note drva, kave i začina.

 Vino tako zadržava autentičnost sorte, ali i pitkost i svježinu (umjereno tijelo i alkohol).

Plavac Mali, kako samo ime kaže, je dobiven od istoimene sorte. Ovo je vrhunska linija i ekspresija plavca koju proizvodimo u boljim godinama i u manjim količinama. Plavac mali je proizvod prije svega terroira ili sume prirodnih utjecaja u vinogradu.

Odabrani vinogradi nalaze se na južnim padinama otoka Hvara (Ivan Dolac, Sv. Nedjelja, Jagodna). Vrhunske pozicije za plavac su na škrtom, kamenitom, vapnenačkom tlu.
Prirodni intenzitet sortnih aroma tamnog i zrelog voća plavca (višnje, šljive), mediteranskog bilja i slanosti zaokružuje se odležavanjem 12 mjeseci u kombinaciji novih i korištenih francuskih barrique bačava, čime se dodaju note drva, začina, kože, duhana. 

Sorta plavac mali je križanac sorti dobričić i tribidrag/crljenak kaštelanski/zinfandel.

Opolo Nobile je ružičasto ili rosé vino, proizvodi se od grožđa sorte plavac mali. Proizvodi se tehnologijom otakanja nakon 6 sati, maceracija je minimalna, čime se dobiva vrlo delikatna ružičasta boja, slična provansalskim rosé vinima.  

Miris je vrioni (mlado vino) i voćni, a dominiraju arome crvenog voća (maline, jagode), cvjetne note i lagana slanost na nepcu. 

Na granici je suhog i polusuhog vina, što mu daje punoću izbalansiranu kiselinom.

Pije se kao jednogodišnje vino, idealno do 10 mjeseci starosti.

Prošek je izvorno hrvatsko desertno vino koje se radi od prosušenog grožđa najkvalitetnijih dalmatinskih sorti. Prirodno je desertno vino koje se proizvodi jedino u obalnom dijelu Hrvatske, od pamtivijeka. Prema legendi i car Dioklecijan je 305. godine kada je došao u Split uživao u “vinuum sanetum” ili “svetom vinu” kako su ga tada zvali.

Grožđe lokalnih sorti (pošip, maraština, prč, muškat žuti, itd.) bere se pri punoj zrelosti – zreliji grozdovi, prošarani suhvicama, dolaze s biranih položaja. Selektiraju se najbolji zdravi grozdovi koje se zatim slažu na slamu u dobro provjetrenim prostorima (tradicionalno na  tavanima kuća, danas u sušarama). Srodan je talijanskom Vin Santu i nekolicini drugih mediteranskih slatkih vina.

Rezultat je slatko vino, izbalansirano kiselinama koje mu daju pitkost i svježinu, aroma zrelog južnjačkog voća, suhih marelica, grožđica, narančine kore, smokava, kao i aromatičnih cvjetnih nota. Starenje pridonosi kompleksnosti, razvijaju se tercijarne note karamela, meda i suhog voća, a Prošek ima vrlo dugi rok trajanja. Običaj je da se prilikom rođenja djeteta napravi demižon prošeka koji će se otvoriti na vjenčanju ili u drugoj prilici, desetljećima kasnije.

Na moru 18
20236 Mokošica, Dubrovnik
Mob: 091 15 05 978
Fax: 020 313 737