091 15 05 978 info@onikstrgovina.com

„Jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina.“

- Ernest Hemingway

„U vinu je istina.“

– latinska izreka

„Život je prekratak da bismo pili loše vino.“

- Cliff Hakim

„Obrok bez vina je kao dan bez sunca.“

Anthelme Brillat- Savarin

„Vino je stvar, na čudesan način namijenjena ljudima, da se primjenjuje kod dobrog i lošeg zdravlja u pravilnim količinama.”

- Hipokrat

Štampar

 

Kada su u petak popodne, davnog 27. lipnja 1913. godine majstor Ištvan Grabar i vinar Andraš Novak podigli čaše u čast završene freske nad ulazom u podrum – nazdravili su vinskoj viziji koja na broju 2 u Svetom Urbanu i danas, sto godina poslije, živo kuca. Obična, priprosta i kratkovijeka vina Novakovih poprimaju naglašeniji pečat osobnosti tek sredinom dvadesetih godina XX. stoljeća kada u posjed imanja i svih vinograda dolazi prva generacija obitelji Štampar. Od toga vremena strast i predanost lozi postaju prva i bezuvjetna moneta svim naraštajima obitelji. Velika vina Štampar počinju svoj život već u vinogradu, kako nekad – tako i danas. Počelo se sa svega 3000 trsova jedne sorte, u starohrvatskoj hrastovoj preši iz 1927. godine i jedva nekoliko trošnih bačava u malom podrumu. Danas, u stalnom traganju za savršenstvom spoja tradicije, znanja i inovacija, Štampari izbirljivom i zahtjevnom tržištu nude izuzetno kvalitetna i nagrađivana vina od desetak reprezentativnih sorti Vinogorja Međimurje.

Nakon punih sto godina obiteljske posvećenosti vinu, danas vina Štampar poznaju europske ugostiteljske destinacije, vodeći nacionalni restorani, distributeri i brojni vinoznalci. Međunarodna i nacionalna priznanja, diplome i odličja potvrda su umijeća i izvrsnosti bijelih vina Štampar, rose vina, a od nedavno i prvih pjenušavih ostvarenja. U misiji etabliranja međimurskog autohtonog brand vina Pušipel u regionalnim okvirima, obitelji Štampar pripadaju neizbrisive zasluge.

Aromatično, lagano i živahno vino. Svijetle i blijede zelenkasto žućkaste boje. Miris je iznimno bogat i atraktivan. Prekrasne arome ogrozda i limete su dominantne, potom ih slijede nešto blaže primjese zelene paprike i cvjetni tonovi poput nježnih nijansi bazginog cvijeta. Okus je suh, zavodljive svježine, s vrlo blagim ostatkom neprovrelog sladora, nježno naglašenih kiselina, srednjeg do vitkog tijela, čisti usta, traje solidno. Retrookus je u skladu s prirodom i mirisa i okusa, atraktivne slasti, razigranih kiselina i ugodno gorkastog završetka.

Zrelo i puno vino. Tamnije i dublje žućkaste boje. Miris je intenzivan, pretežno voćnog karaktera. Obilje aroma banane, potom jednako obilne jabuke, iza čega slijede herbalne note suhog bilja i zreli voćni tonovi krušaka. Okus je pun i zaobljen, također kao i miris izrazito zrelog karaktera. Kiseline su blage, solidno snažan alkohol daje mu blago pikantnu notu, a bogat ekstrakt produžuje okus. Retrookus je iznimno postojan i vrlo ugodan te ostavlja dojam zrele voćnosti u ustima još dugo po ispijanju.

Mirisno, svježe i slatkasto vino. Boja je svijetlo zelenkasta. Miris je vrlo intenzivan i atraktivan. Tipčnih muškatnih aroma s nešto naglašenijim onim slatkog (ujedno i težeg) karaktera. Slatke i obilne cvjetne note pomiješane su s intenzivnim mirisom muškatnog grožđa. Okus je jako ugodan. Slatkast je, ali zahvaljujući odlično sačuvanim kiselinama ima savršenu ravnotežu i ne djeluje nimalo dosadno, već dapače, uzbudljivo.

Na moru 18
20236 Mokošica, Dubrovnik
Mob: 091 15 05 978
Fax: 020 313 737