091 15 05 978 info@onikstrgovina.com

„Jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina.“

- Ernest Hemingway

„U vinu je istina.“

– latinska izreka

„Život je prekratak da bismo pili loše vino.“

- Cliff Hakim

„Obrok bez vina je kao dan bez sunca.“

Anthelme Brillat- Savarin

„Vino je stvar, na čudesan način namijenjena ljudima, da se primjenjuje kod dobrog i lošeg zdravlja u pravilnim količinama.”

- Hipokrat

Šember

 

Protkani živom prirodom, vinogradi obitelji Šember prošarali su obronke Plešivice.
Tri su generacije Šemberovih i sada svakodnevno aktivne na obiteljskom gospodarstvu u Donjim Pavlovčanima.

Posjeduju ukupno 6 ha vinograda vlastitih nasada koji se rasprostiru na brdovitim terenima Plešivićko-Okićkog vinogorja. Pavel, Bresnica, Vučjak, Starjak, Mladina imena su vinograda okrenutih u smjeru jug – jugozapad, a sama starost vinograda varira od 10 pa čak do 90 godina.

Kod proizvodnje Chardonnaya i Rajnskog rizlinga koriste se drvene bačve od francuskog hrasta zapremine 1500 – 3000 l, a za Pinot crni i 500 litarske bačve. Također proizvode i pjenušce (klasičnom metodom vrenja u boci)
koji odležavaju na kvascima minimalno 2 godine, a 2011. proizveli su i svoje prvo vino iz amfore – Rajnski rizling iz qvevrija, uz pomoć ove jedinstvene gruzijske tradicionalne metode proizvodnje vina.

Među vrsnim poznavateljima vina, rizling je uvijek jedan od najcjenjenijih bijelih sorata. Ima specifičnu aromatiku i vrlo lako pokazuje teroarske značajke kao različite tipove mineralnosti ovisno o tlu na kojem je posađen. Uslijed starenja, vina od rizlinga pokazuju petrolejske note po čemu je jedinstven. Ovaj osnovni Šemberov Rizling doalzi s položaja Popov breg, često ima malo više sladora koji doprinose doživljaju tijela. Izražena svježina i kiseline, nedozreli citrusi i zelene jabuke kombniraju se s mineralnošću.

Pinot crni iz mladih vinograda s pozicije Starjak dozrijevao je u 500 litarskim drvenim bačvama. Svijetle je rubinsko crvene boje, skladno izbalansiranih nota voća (maline, trešnje), mirisom sijena i ljubičica uz mirodije poput klinčića i vanilije, lepršavo umiren ugodnim kiselinama i nježnim taninima.

Plješivica je najbolji lokalitet za pjenušava vina u nas. Tlo i mikroklima vrlo su pogodni za vina s povišenim kiselinama koja bez poteškoća iz druge fermentacije izlaze čvrste strukture, zavidnih kiselina i aroma. Brut pjenušac našeg vinara, Šembera, nastao je klasičnom metodom vrenja u boci i odležao tri godine na kvascima. Boja je već polagano zlaćana, a mjehurići su sitni. Bijelo koštunjičavo voće podjednako je snažno kao i arome brioša. Kompleksnost naglašava lagana mineralnost.

Očekivano je da se tamo odakle dolaze neki od najboljih naših vina od crnog pinota, roze pjenušci ističu kvalitetom. Roze pjenušci se proizvode od crnog pinota, a crni pinot voli hladnije regije. Šember Rose Brut nježan je pjenušac cvjetnih i voćnih nota. Arome odležavanja na kvascima osjetno su laganije od onih u klasičnom Brut pjenušcu.

Na moru 18
20236 Mokošica, Dubrovnik
Mob: 091 15 05 978
Fax: 020 313 737