091 15 05 978 info@onikstrgovina.com

„Jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina.“

- Ernest Hemingway

„U vinu je istina.“

– latinska izreka

„Život je prekratak da bismo pili loše vino.“

- Cliff Hakim

„Obrok bez vina je kao dan bez sunca.“

Anthelme Brillat- Savarin

„Vino je stvar, na čudesan način namijenjena ljudima, da se primjenjuje kod dobrog i lošeg zdravlja u pravilnim količinama.”

- Hipokrat

Puhelek

 

Obitelj se već stotinjak godina bavi vinogradarsko – vinarskom proizvodnjom. Njihovo obiteljsko gospodarstvo nalazi se na se na malom brežuljku s kojeg se pruža prekrasan pogled na slikovite pejzaže uvijek okupane suncem.

Vinarija Puhelek Purek je neslužbeni kralj sauvignona zelinskog kraja. Njihovi sauvignoni uvijek imaju onaj idealni omjer svježine i aromatičnosti. Vino Kraljevina Zelena proizvodi se od 100% autohtone sorte grožđa, kraljevine.

Gospodarstvo može primiti do 50 gostiju kojima se nudi kušanje vina, ostalih pića i narezaka iz vlastite proizvodnje. Ljubitelji vina mogu birati između Grašice (graševine ), Kraljevine Dišeće , Kraljevina Zelina, Sauvignona i Vina prve hrvatske Vinske kraljice. Vinarija je također poznata i po osviještenosti za socijalne kategorije potrošača, jer njihove etikete sadrže natpise i na Brajevom pismu.

Ivana Puhelek iz godine u godinu oduševljava publiku postojanom kvalitetom i beskompromisnim, prepoznatljivim sortnim vinima. Njen Sauvignon glasna je potvrda upravo toga. Vino počiva na čistoj, jasnoj sortnosti, odnosno sortnim karakteristikama sauvignona. Znanje i vještina mlade vinarke ne očituju su u stilu i elaboraciji, nego međuigri mirisa i okusa. Uspostava sklada i balansa, najveće su kvalitete ovoga vina. Nijedna osobina nije dobila ni previše ni premalo mejsta pod reflektorima; arome zelenih jabuka, srednje zrelih citrusa, ogrozda, šparoga, mladog graška, pokošene trave, blagi mirsi bazge, minimalni ostaci šećera, kiseline… Sve je vrlo skladno.

Bez potrebe za ogradama i skromnošću, ovo je sami vrh vina od sorte kraljevina. Hoće li se pojaviti dostojan izazivač… nadamo se da hoće. Za sada, Puhelek Kraljevina je u samom vrhu, najviše što je ova sorta dala i djelo je Ivane Puhelek, vinarke za koju ćemo još puno čuti. Kraljevina je primjer blage, nježne sorte kojoj čistoća znači još i više ako je to moguće. Sitno livadno cvijeće prevladava u mirisima, blage su voćne arome srednje zrelih jabuka, a kiseline su poput onih iz zrelijeg limuna i u prosjeku su više nego u ostalih bijelih sorata.

Više puta u samom vrhu među domaćim pjenušcima, a nekoliko puta i pobjednik, pjenušac Kraljica, vinarije Puhelek potvrđuje vodeće mjesto u ovoj vinarskoj disciplini, ali i apsolutnog favorita Zeline i zelinskog vinogorja. Puno je ljubitelja vina za Zelinu čulo upravo radi ovog pjenušca, on je u neku ruku i ambasador. Znakovitog imena jer je sačinjen od sorte kraljevina, pjenušac umjerenim tijelom spaja najbolje od svježih i odležanih pjenušavih vina. Svježina mladih jabuka i citrusa nadopunjena je aromama zrelijeg žutog voća, vinogradarskih šljiva i koštunjićavog voća, sve postavljeno na pozadini aroma kvasaca.

Na moru 18
20236 Mokošica, Dubrovnik
Mob: 091 15 05 978
Fax: 020 313 737