091 15 05 978 info@onikstrgovina.com

„Jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina.“

- Ernest Hemingway

„U vinu je istina.“

– latinska izreka

„Život je prekratak da bismo pili loše vino.“

- Cliff Hakim

„Obrok bez vina je kao dan bez sunca.“

Anthelme Brillat- Savarin

„Vino je stvar, na čudesan način namijenjena ljudima, da se primjenjuje kod dobrog i lošeg zdravlja u pravilnim količinama.”

- Hipokrat

Zlatan otok

 

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovano je početkom 1986. godine. Zaštitu za vrhunsko vino dobili su 1989. godine., te su tada krenuli sa prodajom vina. Godine 1991. god. osnivana je tvrtka Vitis koja 1993. god. mijenja  ime u Zlatan otok pod kojim posluje i danas.

Vinogradi su na vinorodnim položajima južnih padina otoka Hvara i Makarskom vinogorju ispod Biokova, a vinograd u šibenskom vinogorju je u vlasništvu druge obiteljske tvrtke Vinoline.

Od samog osnutka  tvrtke postizali su uspjeh na raznim kako domaćim tako i stranim natjecanjima i sajmovima: Vinovita Zagreb, GAST Split, VINO Ljubljana, Zurich, Bordeux, Decanter, Sabatine, Nürnberg, Pariz itd. Izabrani su za vinara godine dva puta, a od kada postoji ovo priznanje uvijek su bili među najboljima.

Više od sto nagrada, medalja i priznanja, te uz to i oko 20 nagrada šampiona krasi  prostorije. Time potvrđuju nastojanja i postizanja trajne izvrsnosti te šampionske tradicije.

 

Zlatan Pošip
Kvalitetno bijelo vino iz vinograda Bast – Baška voda, makarsko vinogorje. Vino je blistave, slamnato–zlatnožute boje, teško se i gusto ljulja u čaši u kojoj ostavlja gusti trag. Punog i osebujnog okusa sa svojstvenom aromom suhih marelica i smokava.

Zlatan Plavac
Vrhunsko suho vino sorte plavac mali s lokaliteta Sv. Nedjelja.Ovo vino odležava u velikim drvenim bačvama (zapremnina 40, 96 i 130 hl) i u inoxu godinu dana a nakon punjenja u bocama 4 mjeseca. Tamno crvene je boje, Ima bogatu strukturu te dugu perzistenciju. Poveznica je tradicionalnog pića ribara, težaka i neizbježnog detalja najboljih trpeza.

Zlatan Plavac Barrique
Vrhunsko suho crno vino proizvedeno od probranog grožđa sorte plavac mali sa južnih pozicija Hvara. Kombinira se odležavanje godinu, godinu i pol u starim i novim barrique bačvicama (zapremina 225 l) te još 6 mjeseci u boci nakon punjenja. Vino je bogate strukture sa laganom animalnom notom, aromama suhe šljive, višnje i cokolade. Izrazito južnjackog karaktera. Vino je više puta nagrađivano zlatnim i srebrnim medaljama, a ujedno je nekoliko puta nagrađivano kao šampion.

Zlatan Plavac Exclusive
Grožđe iz vinograda na južnoj strani Hvara oko Sv. Nedjelje daje iznimna vina Zlatan Plavac, Plavac barrique i najpoznatiji Plavac Grand Cru. Od 2013. uveli su limitiranu seriju Zlatan Plavac Exclusive, posebno dugotrajno njegovani plavac koji se u ograničenoj količini distribuira u vrhunske restorane i kolekcionarima.
Izvanserijsko vino. Profinjen miris, u ustima mekano. Kompleksno, moćno, živo, ponešto tanično. Uz krvavi biftek s paprom, npr.

Zlatan Plavac Grand Select
Novo ime za bivši “Grand Cru” od Plenkovića!

Najbolje od najboljeg što se od plavca malog može napraviti!
Profinjeno za najistančanije ukuse jer ukazuje na eleganciju, slojevitost i kompleksnost. Barrique koji se osjeti i na nosu i nepcu nije samo dodatna aroma, već je barriqueom doslovno prožeta svaka voćna i herbalna nota.
Pune je kompaktne žive rubinske boje s dobro iskazanim trajnim toplim mirisom u kojem ima dosta bobičastog voća i mediteranske makije.
14,5% alkohola je potpuno uklopljeno u aromu vina i ni malo se ne osjeti.
Vino ovakve strukture zahtjeva toplinu kako bi osebujna sortna raspoznatljivost došla do izražaja.
Bocu obvezno otvoriti dva do tri sata prije konzumacije.

Zlatan Crlenjak
Novo vino stare, gotovo zaboravljene autohtone sorte kaštelanski crljenak. Nakon dugogodišnjih genetsko – ampelografskih istraživanja, dokazana indentičnost sorte sa najrasprostranjenijom sjevernoameričkom sortom Zinfandel. Vino je intezivno rubinske boje sa izraženom sortnom aromom koja varira od diskretnih cvjetnih, pa do snažnih voćnih mirisa.
Na moru 18
20236 Mokošica, Dubrovnik
Mob: 091 15 05 978
Fax: 020 313 737