091 15 05 978 info@onikstrgovina.com

„Jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina.“

- Ernest Hemingway

„U vinu je istina.“

– latinska izreka

„Život je prekratak da bismo pili loše vino.“

- Cliff Hakim

„Obrok bez vina je kao dan bez sunca.“

Anthelme Brillat- Savarin

„Vino je stvar, na čudesan način namijenjena ljudima, da se primjenjuje kod dobrog i lošeg zdravlja u pravilnim količinama.”

- Hipokrat

Krauthaker

Na južnim obroncima Krndije, planine koja s svojim najvećim dijelom sa sjeveroistočne strane zatvara Požešku dolinu – „Vallis aurea„ , smješteno je po kakvoći vina iznimno cijenjeno Vinogorje Kutjevo.Taj je kraj idealno vinogradarsko područje, gdje se vinova loza uzgaja stoljećima.

Tu višestoljetnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju prihvatio je i uspješno nastavlja Vlado Krauthaker, ing. agronomije i enolog , koji je 1992. godine uz podršku obitelji pokrenuo samostalni obrt. Kao vlasnik vinograda na najkvalitetnijim položajima ubrzo se pročuo i zauzeo vodeće mjesto na tržištu sa svojom Graševinom, vinom iznimne kakvoće, kojemu uz bok stoje Pinot sivi, Chardonnay, Sauvignon, Zelenac Kutjevo, Rosé cuvée, pinot crni, Merlot, Syrah.

Vinogradarstvo Krauthaker je vlasnik 32 ha vinograda, te ima ugovorenu proizvodnju s kooperantima na daljnjih 67 ha, nad kojima ima kontrolu proizvodnje grožđa, od rezidbe loze do berbe.

Kvaliteta vina Krauthaker dobila je potvrdu struke na izložbama i ocjenjivanjima u zemlji i inozemstvu na kojima su osvojena brojna priznanja i medalje. Vino Chardonnay s položaja Mitrovac je dobitnik zlatne medalje na ocjenjivanju vina Chardonnay du Monde 2002, te zlatne medalje na ocjenjivanju vina u organizaciji revije Decanter 2010. i 2011.

 

Graševina
U tipu svježeg vina, na nosu s dosta voćnosti i sa stanovitim cvijetnim notama, u ustima toplo, fino zaobljeno, skladno, dobra tijela. Kristalno sjajeće lijepe slamnato-žute boje, s mirisom solidna intenziteta a koji upućuje na svježu jabuku, donekle i na vinogradsrku breskvu, nudi i ponešto svijetlog poljskoga cvijeća. Okus je živ, s dobrom kiselosti, te, na kraju, s ugodnom blagom gorčinom, svojstvenom vinu od te sorte.
Chardonnay
Vino što pripada prvoj kvalitativnoj liniji kuće Krauthaker. Kompleksno, s puno je svježine i voćnih aroma poduprtih mirodijskim notama, međutim iskazanim s mjerom i na fin način. Dozrijevalo je dobrim dijelom u drvu – upravo radi postizanja veće kompleksnosti rabljen je barrique, a dijelom – upravo radi očuvanja svježine i voćnosti, u posudama od inoksa. Svjetlije je žive slamnato-žute boje s nježnom zelenkastom nijansom, (isprva) relativno diskretno na nosu, bouquet upućuje na bijelo domaće koštićavo voće i trag citrusa u međuigri s nitima vanilije i korice limuna, na dodir drva i dima. U ustima vino se pokazuje vrlo živim, s dobrom kiselošću u kombinaciji sa sasvim blagom slasti, lijepo – kremasto – zaobljeno, toplo, čvrsta tijela i voćna i živahna završetka solidne trajnosti, retronazalno s nijansom dima. Vino još može uspješno odležavati.
Crni Pinot
Moderno, mekano, puno i toplo, s dosta voćnosti u harmoničnom spoju s dobro uklopljenim herbalnim i začinskim nitima te s cvijetnom notom, u ustima živo, s primjetnom ali nenametljivom taninskom strukturom, fino zaobljeno, dosta dugačko. Tamnije iskričave rubinske boje, s diskretno no sasvim dovoljno jako izraženim mirisom kojemu treba malo vremena da se otvori, tada pokazuje lijepi, složeni bouquet sa zrelim tamnim jagodičastim i koštićavim voćem poduprtim poljupcima dima i vanilije, nijansama tamnoga cvijeća i posušena i začinskog bilja, tragom bijelog papra. Okus čist, ugodno gorkast, s dobrom kiselosti, mekan, s fino zrnatim tkivom, skladan, traje, retronazalno se ponovno javlja tamno jagodičasto voće.

Poslužiti u široj trbušastoj čaši, na 18 stupnjeva Celzija, uz mesa s roštilja i pečenja od svjetlijega mesa, jela od pernate divljači, polutvrde elaborirane sireve.

Na moru 18
20236 Mokošica, Dubrovnik
Mob: 091 15 05 978
Fax: 020 313 737