091 15 05 978 info@onikstrgovina.com

„Jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina.“

- Ernest Hemingway

„U vinu je istina.“

– latinska izreka

„Život je prekratak da bismo pili loše vino.“

- Cliff Hakim

„Obrok bez vina je kao dan bez sunca.“

Anthelme Brillat- Savarin

„Vino je stvar, na čudesan način namijenjena ljudima, da se primjenjuje kod dobrog i lošeg zdravlja u pravilnim količinama.”

- Hipokrat

Karaman

 

Dubrovačka malvasija, koja nema ništa zajedničko s istarskom malvazijom, stara je sredozemna bijela sorta, međunarodno najpoznatija pod imenom malvasia di Lipari. Ona još raste na Kanarima, Sardiniji i u Kataloniji. No, najstariji zapis o toj sorti načinjen je baš o dubrovačkoj malvasiji u 14.stoljeću. Riječ je o materijalnoj činjenici potvrđenoj pisanom dokumentacijom, a ne o još jednoj od bezbrojnih vinskih legendi. Stoga Konavljani i Dubrovčani svoju malvasiju smatraju autohtonom sortom. Dubrovačka malvasija pred 15 je godina bila pred izumiranjem. Onda je Niko Karaman, konavoski enolog sa zagrebačkom diplomom, zajedno sa suprugom Anitom Karaman, Zagrepčankom koja govori genijalnom mješavinom dubrovačkog i kajkavskog, odlučio doći kući i pokušati oživjeti malvasiju. Rezultati su izvanredni.

Suha Karamanova malvasija spada među najkarakternija južnohrvatska vina. U redovitim se berbama proizvede oko 20 tisuća buteljki suhe, i oko 700 malih buteljki slatke malvazije, čije se grožđe prosušuje dva mjeseca prije početka prerade.

Na moru 18
20236 Mokošica, Dubrovnik
Mob: 091 15 05 978
Fax: 020 313 737