091 15 05 978 info@onikstrgovina.com

„Jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina.“

- Ernest Hemingway

„U vinu je istina.“

– latinska izreka

„Život je prekratak da bismo pili loše vino.“

- Cliff Hakim

„Obrok bez vina je kao dan bez sunca.“

Anthelme Brillat- Savarin

„Vino je stvar, na čudesan način namijenjena ljudima, da se primjenjuje kod dobrog i lošeg zdravlja u pravilnim količinama.”

- Hipokrat

Iuris

 

Iza imena vinarije Iuris stoji čovjek imenom Domagoj Klasiček. U svakom pogledu zanimljiva osobnost pa samim tim i zanimljiv vinar. Vinar/enolog koji je granice i uzuse vinogradarsko-vinarskog umijeća shvatio kao polazište, izazov, znatiželju da ode dalje; da iskorači ponekad u nepoznato; da neprestano preispituje tradiciju, interpretirajući je na svoj originalni, zavodljivi i današnjem vremenu aktualan način.

Filozofija same vinarije jest ponuda kvalitetnih vina za sve one koji cijene kvalitetu, ali i s njom sukladnu cijenu. Želimo našim vinima pronositi ideju da je vino svakodnevno piće, a to znači ponuditi vino koje će se rado piti u svim životnim prilikama (bilo kada i bilo gdje), a ne samo svečanim.

Druga strana medalje, naličje ili lice, brat blizanac svoga crnog para cabernet sauvignona Saltwater. U samim senzornim senzacijama pilca malo zaostaje za svojim bratom, ali samo malo! Sve je drugo tu: mineralnost, svježina, aroma bazge, izbalansirano srednje tijelo. Idealno kao aperitiv, ali i vino koje će izvrsno pratiti svu bijelu ribu, bijelu perad te tjesteninu i rižota s umacima na bazi vrhnja, a uživajući ga sa šparogama i artičokama, pod uvjetom da niste asketa, vrlo ćete se lako, htjeli to ili ne, otputiti za priviđenjem, kako je to ekspresivno svojedobno rekao Baudelaire!

Sivi pinot, sivi burgundac dva su naziva koji se pojavljuju kod hrvatskih proizvođača za ovo iznimno vino. Ovaj prvi je daleko češći, a mi smo se odlučili za talijanski naziv pinot grigio kako ga nazivaju u pokrajini Veneto odakle dolaze najbolja talijanska vina od te sorte. Talijanski naziv preuzeli smo i stoga što smo nazivom željeli sugerirati jedan od dvaju osnovnih načina vinifikacije sivog pinota, a to je onaj talijanski, lakšeg tijela za razliku od punijeg, jačeg alzaškog. Kao što je poznato, danas se smatra da je dotična sorta nastala mutacijom crnog pinota što se najbolje vidi u posljednjem razvojnom stadiju kada bobica sivog pinota poprima sivkasto-crvenkastu boju. Upravo ta kolebljivost u samom razvitku rezultirala je činjenicom da ovo bijelo vino nije baš u potpunosti bijelo jer djelomično sadrži i neke karakteristike tipičnije za crna vina, što je tu sortu učinilo iznimno cijenjenom i traženom na tržištu. Naš sivi pinot dobiven je od istoimene sorte grožđa ubrane na lokalitetima Podunavlja, Iloka i Slavonske Požege.

Pristupačniji plavac s kojim ćete lakše započeti komunikaciju i koji pilac neće trebati toliko snubiti da mu se poda, ali ništa manje zanimljiv. Suho, srednjeg tijela, s aromama trešnje i borovnice. Odličan pratitelj jela od divljači, crvenog mesa, bilo pečenog na žaru bilo složenaca i gulaša ma koje vrste te tvrdih kravljih i ovčjih sireva.

Ovaj cabernet sauvignon ruši sve granice onoga što ste dosad probali i pili pod tim imenom vina. Dakako, u pozitivnom smislu riječi. Poput pravog čarobnjaka, ali i zaigranog stvaratelja vinar Klasiček ukrstio je sve oružje, svoju stvaralačku snagu, u boj s, vjerojatno, najpoznatijom crnom vinskom sortom na svijetu. Rezultat je mogao biti poguban za vinara, ali ovaj je put stvaratelj probavio svoj materijal a da mu poslije nije pozlilo. Štoviše, utažio je svoju, ali i našu žeđ posebnim vinom koje nam uvijek na neki način izmiče, pa ćemo mu se uvijek rado vraćati / piti ga nadajući se da ćemo u prepoznatljivom otkriti nespoznatljivo!

Suhi rosé od cabernet sauvignona idealno je osvježavajuće ljetno vino koje će biti pravi izbor za aperitiv, ali jednako tako pouzdan pratitelj crvenih buzara i tjestenina s umacima na bazi rajčice kao i salata s mozarellom, rajčicom i maslinovim uljem. Ljetni izbor broj jedan s primjerenom alkoholnom komponentom.

Na moru 18
20236 Mokošica, Dubrovnik
Mob: 091 15 05 978
Fax: 020 313 737